Hujung minggu lalu, terasa boringnya...En. hubby start bulan 6 hingga hujung tahun nie, setiap Sabtu Ahad pulak ada kelas sampai petang, so aku dgn 3 anak boring jer kat rumah.....di tambah pula dah lama jugak tak masak, tetiba aku jadik teringin nak buat tart buah... sejak masak trifle 2 minggu lalu...hujung2 minggu ni aku duk melayan la selera aku nak makan apa... maklumla, sejak berbadan dua ni, macam2 teringin...;) Nak buat dia tak la susah.... aku biasanya buat crust dia dulu sehari sebelum masukkan filing....Biar doh tadi dlm peti ais 24 jam, keluarkan..biar sekejap... then masuk acuan...bakar. Utk crust aku gunakan 1 ketul mentega (buttercup), 1 biji telur, 1/2 cawan gula kastor n 1 1/2 cawan gandum . Cara buat doh senang jer, pukul buttercup dgn telur, masukkan gula kastor, pukul lagi, add vanila n pewarna kuning sikit... last sekali masukkan gandum.... Uli (biasanya time uli tu,tambah gandum hingga dia tak melekat kat jari,stop letak gandum...(sebab dia tak sama dgn buat biskut tekap yang perlukan doh keras sket)... Then masukkan doh tadi dalam peti sejuk selama lebih kurang 24 jam... esok bila nak buat... keluarkan la....
Untuk filing pulak, aku biasanya guna full cream, custard, telur dan gula kastor n vanila yang dicampurkan dan dimasak dengan api perlahan.... Lepas dah pekat, aku masukkan ke dalam crust yang siap dibakar tadi, dan bakar sekali lagi tambahan dalam 5 minit nak kasik custard tu masak cantik dlm acuan, lepas tu... hiaskan dengan buah2 segar.... itu jer...
Tengok, tak sempat2 nak ambik gambar tart nie, sampai tak sempat salin dekat pinggan comel2....
No comments:
Post a Comment